Yüzyıl Modernliği Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

1933 ile 1965 yılları arasında; iç mekan, endüstriyel, mimari ve grafik tasarım alanlarında adından söz ettiren ikonik mobilyaları, aydınlatmaları, temiz çizgi ve saf ana hatlardan doğan modern tasarımlarıyla ön planda olan ve bugün hayatlarımızda yeniden yerini bulan yüzyıl modernliği ev dekorasyonunu hiç duydunuz mu? 1933’ten 1965’e kadar geçen zaman diliminin enerjisini iliklerimize kadar hissettirecek Modernizm’den güç alan yüzyıl modernliği ev dekorasyonuna değinelim.

Yüzyıl modernliği ev dekorasyonu yaklaşık olarak 1933 ile 1965 yılları arasında; iç mekan, endüstriyel, mimari ve grafik tasarım alanlarında Amerika’nın II. Dünya Savaşı sonrası dönemini kapsayan Amerikan tasarım hareketidir. Peki tam olarak yüzyıl modernliği nedir ? Yüzyıl modernliği dekorasyonunun kesim bir tanımı yoktur. Sadece bu dekorasyon; 20. Yüzyılın başlarındaki modernizmden beslenen; taze, zarif, temiz çizgi ve saf ana hatlardan oluşan modern, zahmetli ve sofistike bir dekorasyon çeşidi olarak bizleri karşılıyor. ABD’deki aileler savaş sonrası savaşın izlerini silmek için evlerinin çok daha önce yapılanlardan daha farklı olmasını isteyerek daha geniş pencere, daha çok aile odaklı, daha verimli ve daha işlevsel tasarımlı ev talebinde bulunarak bugün yüzyıl modernliği dekorasyonunun günümüze ulaşmasına vesile oluyorlar ve geçmişten bugüne bu dekorasyon dünyada yüzyıl modernliği dekorasyonu olarak yeniden doğuşa geçiyor. Charles ve Ray Eames, Harry Bertoia, Arne Jacobsen ve George Nelson gibi tasarımcılar bugün hala adından söz ettiren ikonik mobilyalar ve aydınlatmalarla adını tarihi yazarken, Richard Neutra ve Rudolph Schindler gibi tasarımcılar da doğa ile bütünleşen; mimari tasarım, geniş camlar, düz düzlemleri tasarlamasıyla tanınıyor. Haydi yüzyıl modernliğine biraz daha yakından bir göz atalım.

Mobilya, Renk, Tasarım ve Aksesuarlar Saf Çizgilerden Besleniyor: Bu dekorasyonun mobilya, renk, tasarım ve aksesuar gibi tüm unsurları bolluk ve zenginliğin aksine temiz çizgilerden ve saf ana hatlardan doğan modern, pratik, geniş ve görkemli tasarımlardan besleniyor. Yüzyıl modernliğinde aksesuarlar genellikle saf desenlere sahip porselen vazolar, çeşitli boyutlarda heykeller ve geometrik şekillere sahip tablo, biblo ve duvar askılarından meydana geliyor. Hatta yüzyıl modernliği ev dekorasyonu bu yönüyle, retro ve vintage ev dekorasyonlarına da benzer özellikler gösteriyor.

Bu dekorasyonda tasarımcılar mobilyalar için doğal ahşap popüler olmak üzere vinil, plastik, metal, cam, laminat ve pleksiglas gibi diğer materyallerden yararlanıyorlar. Pratik, temiz çizgi ve saf ana hatlardan oluşan yüzyıl modernliğinin ayırt edici özellikleri arasında, kısa ayaklı ve hafif eğimli dolaplar, mat yüzeyler, saç tokası modelinde ayaklar, ahşap konsollar, plastik sandalyeler ve düşük aerodinamik tasarım koltuklar bulunuyor. Yani yüzyıl modernliği ev dekorasyonu ile oluşturulmuş bir oturma odası için renkler; yeşil, turuncu ve toprak tonlarında tercih edilebileceği gibi daha parlak ve neşeli renklerde de tercih edilebilir ve mobilyalar için materyaller; genellikle ahşap, plastik, akrilik, cam, altın rengiyle ön plana çıkan bronz, saç tokası modelinde ayaklara sahip masa ve sandalyelerden oluşabilir.

Sonraki gönderi

Rustik Dekorasyon Nedir?

Tartışmaya Katıl

Emlakları karşılaştırın

Karşılaştırmak