Emlak sektörünün neredeyse klasik sözü haline gelen “bir masa, bir sandalye” emlakçılık dönemi sona ermeye başladı. Kuşkusuz halen piyasada merpen altı emlakçılık yapmaya çalışan çok sayıda kişi var. Ama sektör içinde yer alanlar, değişimin ne yönde olduğunun farkında. Son 23 yıldır hemen her kentte “Emlak müşavirleri dernekleri ” kuruldu. TSE belli iş standartları ve sertifika zorunluluğu getirdi. Tapu Müdürlükleri oda sertifikası olmayan emlakçıların iş takiplerini durdurdu. Ama tüm bunlar emlakçılık sektöründeki kaosu sona erdirmedi.
Günümüzde Emlakçılık Sektörü
Halen taslak aşamasında olan “Emlak Müşavirliği” yasasının çıkarılamamış olması bu karmaşanın sürmesindeki en önemli etken. Sanırım önümüzdeki aylar da bu tasarı gündeme gelecek. Ancak tasarının hızla gündeme gelememesindeki en önemli unsur, son yıllarda sektöre hızla giren zincirlerle yıllardır mesleği amatörce de olsa sürdüren binlerce sektör temsilcisinin tasarının içeriğine ilişkin uzlaşamaması ve taraflar arasında artan tansiyon.
Özellikle üniversite mezunu olmak, sınırlı merkezi sınav hakkı gibi maddeler tarafların uzlaşamadığı noktalar. Ancak, şurası açık ki, sektöre düzen getirecek bir yasaya acil ihtiyaç var. Mortgage sistemiyle finansman kanallarının çeşitlenmesi, sigortacılığın sektöre daha fazla entegre olması, gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak daha belirgin olarak ön plana çıkması artık emlakçılığın “bir masa, bir sandalye” modeliyle yürütülemeyeceğinin işareti. Bir taraftan nitelikli hizmet için yatırım yapanlar ve değer üretenlerle, diğer taraftan yalnızca alıcı ile satıcı arasında durup “hizmet alma” sistemini aynı kulvarda sürdürmek zor.
Emlakçılık Sektörü Nasıl Olmalı?
O halde artık olması gereken bir taraftan güçlü yasal düzenlemelerin devreye girmesini sağlamak için uğraş vermek, diğer taraftan da sektörün istihdam kalitesini artırmak. Yani, gerçekten sektör içerisinde nitelikli biçimde yer almak isteyenle, istemeyeni ayırmak.
Emlak zincirleri kendi iş projeleri kapsamında kendi ofislerinin ve personelinin kalitesini artırmak için mesleki eğitimlerini kendi iç bünyelerinde ya da çeşitli eğitim kurumlarıyla birlikte çalışarak sürdürüyorlar. Burada önemli olan bağımsız olarak çalışan emlakçılara mutlaka yeni dönemi ve neyin gelmekte olduğunu anlatabilmek